Сайт учителя
української мови та літератури
Монько Ніни Юріївни

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Березень » 18 » Складне речення з різними видами зв’язку
15:18
Складне речення з різними видами зв’язку

Варіант 1.

Спишіть речення, визначте граматичні основи, позначте межі частин, поставте пропущені розділові знаки, накресліть схеми.

1. Загуркотіло у хмарах і знову те гуркотіння здалося якимось залізним хтось там залізні бочки перекочує в небі. 2. Невибагливою була верба яка полюбляла вологі місця через що побутувала прикмета “Де верба – там вода”. 3. Козак живе з бідою як риба з водою але водночас із ним поруч привілля і необмежена воля тому ніколи не стерпить він приниженості і залежності. 4. Коли поговориш з людиною по душах воно одразу щось там і зворухнеться серце не кам’яне! 5. Хоробрих у бою і вірних у товаристві козаків нагороджували звучними прізвиськами котрі багато до чого зобов’язували і носили такі прізвиська з честю. 6. Він відчинив балкон навстіж свіжістю вітру війнуло в обличчя і це зовсім зняло з душі очманіння. 7. Вагончик, у якому вони сиділи, виявився зручним для житла не тісно затишно і під ногами почувається палуба. 8. Настрій помітно покращав зникла ота внутрішня пригніченість яку не приховаєш від людей. 9. Виявляється коли їм скрута птахи просто горнуться до людини вони зовсім довіряються їй. 10. Важко знайти переліт-траву бо вона весь час перелітає з місця на місце зате того хто її зірвав щастя вже не залишить.11. Глибоку повагу відчували люди до землі яка “парує та хліб готує” і повага ця часто доходила до обожнювання. 12. Уява хлібороба витворила божества які на його думку опікувалися родючістю землі у низках міфів та легенд проповідувалися моральні норми ставлення до неї землю не можна було паплюжити ні дією ні словом.

 

Варіант 2.

Спишіть речення, визначте граматичні основи, позначте межі частин, поставте пропущені розділові знаки, накресліть схеми.

1. Біля Дніпра на камені гарячім заснув і сон мені приснивсь горю край шляху полум’ям вербовим.2. У ті часи коли українське слово зневажалося Шевченко перший ставить питання про те що українець з українцем мусить розмовляти своєю мовою. 3. На пристані Шевченка вже чекали жандарми які оголосили поетові що він буде відправлений по етапу назад до Оренбурга. 4. Скрізь де на планеті ступала нога українця народжувалися школи імені Тараса Шевченка друкувався і перекладався мовами світу «Кобзар». 5. Шевченків «Кобзар» викликав любов до рідного слова яке було вигнане з ужитку навіть і поміж культурними українцями а тепер воно заблищало новим змістом і новими барвами. 6. Тарас Шевченко це не тільки поезія Тарас Шевченко це дух який в усі часи витатиме над нашою землею. 7. Мати приїздила до мене частіше за батька і обливала мою голівку слізьми а я дивувався чому вона плаче. 8. Яким дивився запаленими очима на витвір рук своїх а довкола нього розливалося голубе світання над головою яснішало й промивалося небо а там на сході уже затремтіла рожева пасмуга.9. Сумно і смутно людині коли висихає і сліпне уява коли обертаючись до найдорожчих джерел дитинства і юності нічого не бачить вона дорогого небуденного ніщо не гріє її не будить радості ані людяного суму. 10. Є для серця така покута забувати скоріше зло аніж те що мусило бути і чого в житті не було. 11. Вітрило напнулось хвиля загомоніла і човен помчав прудко. 12. Щоб шанувати треба мати талант щоб заздрити таланту не треба.

 

 

Варіант 3.

Спишіть речення, визначте граматичні основи, позначте межі частин, поставте пропущені розділові знаки, накресліть схеми.

1. Небо чисте на заході якісь дві-три хмари а гримить на грозу. 2. Грайливе весняне сонце пригріло задзюркотіли струмки ожили дерева і на душі стало спокійніше. 3. Кози йшли дружно помахуючи головами і Володимирові незвідь від чого здалося що він знав раніше й цього старого. 4.Іван проходив зі своїми козами повз верби що розрослися біля води з вузьких листків скочувалися краплі і глухо падали в пухкий пісок. 5. А в цей час наді мною твориться диво хтось невидимим смичком провів по синьому піднебессі по білих хмарах і вони забриніли мов скрипки. 6. Я провчився в ній три роки й вважався найкращим учнем мене навіть були якось призначили авдитором одначе змістили з причини мого м'якосердія бо ж не міг справитися з бешкетниками семінаристами. 7.За потрійним валом який тягнувся від колишньої Десятинної церкви до Козиного болота по крутосхилах і байраках повростали в землю хижі та халупи чимало з них слугували пристановиськом для всілякого непевного, а то й просто злодійського люду. 8. Йому здалося що саме цей ранок наснився йому в одну із найважчих ночей які пережив ще лежачи в польовому госпіталі саме ці обличчя явилися до нього з глибини світу і в дивний спосіб заспокоїли його. 9. Над ними зумлили комарі біля нас спросоння коли-не-коли схлипувала річечка а над усім світом протікала зоряна імла. 10. В’юниться стежка поміж очеретами іде Єлька туди куди сама стежка веде. 11. Усі суперники вертіли гарячково коліщатами коли Андрійко вмить придавив свою метавку до землі черевом нап'яв тятиву руками аж у суставах хруснуло а наступної хвилини стріла влучила в середину круга.12.Робота цих дівчат Тоню найбільше приваблює тканини їхні що ллються барвистими водоспадами із верстатів їй часто ввижаються і якщо цей чабанський степ справді буде колись розорано і рис тут посіють то може й сама вона теж опиниться в місті з дівчатами на текстильному.

Переглядів: 1358 | Додав: monko_n | Теги: вправи, домашня робота, індивідуальне завдання, самостійна робота, складне речення з різними видами зв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
...
Мов поганих не існує в світі,
Є лише погані язики.
А. Бортняк

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ
    І НАУКИ УКРАЇНИ
  • УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
    ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОДА
  • ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОІППО
  • ВІДДІЛ ОСВІТИ
    НІЖИНСЬКОЇ РДА

  • Copyright monko_n © 2024
    uCoz