Сайт учителя
української мови та літератури
Монько Ніни Юріївни

Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Липень » 24 » Лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні
19:40
Лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні

І - ложка меду в бочці дьогтю - лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні.

ФІЗИК, ХІМІК, ЕКОНОМІСТ, ДВА МЕДИКА І ОДНІ ПИСЬМЕННИК – САМЕ ЦІ ШІСТЬ УКРАЇНЦІВ ОТРИМАЛИ ЗВАННЯ ЛАУРЕАТА

ІЛЛЯ МЕЧНИКОВ, ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ МЕДИЦИНИ І ФІЗІОЛОГІЇ

Першим лауреатом Нобелівської премії став уродженець Харківської губернії Ілля Мечников. Вчений підкорив членів Нобелівського комітету дослідженням “Несприйнятливість в інфекційних хворобах”, яке провів спільно з Паулем Ерліхом. І, хоча лауреат Нобелівської премії в області фізіології і медицини (1908 рік) народився на території України, Мечникова прийнято вважати українським і французьким ученим.

ЗЕЛЬМАН ВАКСМАН, ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІІ МЕДИЦИНИ І ФІЗІОЛОГІЇ

У 1952 році американський біолог і біохімік Зельман Ваксман відкрив протитуберкульозний антибіотик. Однак, хоч вчений і мав громадянство США, народився він в українському селі Нова Прилука. Після того, як Ваксману була присуджена Нобелівська премія “за відкриття стрептоміцину – першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу”, вченого стали називати “благодійником людства”.

zelman-abraham-vaksman-2

ШМУЕЛЬ АГНОН, ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ЛІТЕРАТУРИ

Маленький Шмуель Йосеф Халеві Чачкес народився в місті Бучач Тернопільської області. У той час (1888 рік) цей регіон був частиною Австро-Угорської імперії. Псевдонім Агнон (“кинутий”) він взяв через роки, коли написав повість “Покинуті дружини”. Коли книги Агнона стали виходити на англійській мові в Нью-Йорку, його наздогнала світова популярність. І в 1966 році він був удостоєний Нобелівської премії за “глибоко оригінальне мистецтво оповідання, навіяне єврейськими народними мотивами”.

02_2

САЙМОН КУЗНЕЦЬ, ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ЕКОНОМІКИ

В 1901 році в Харкові народився Семен Кузнець. Двадцять років майбутній лауреат Нобелівської премії прожив в Харкові, але потім переїхав до США. Там він змінив ім’я і успішно закінчив Колумбійський університет. Доктор економіки Кузнець працював у Національному бюро економічних досліджень і займався розрахунком національного доходу США. Крім того, українець був професором в кількох університетах. У 1971 році Саймон Кузнець отримав премію “за емпірично обґрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, більш глибокого розуміння економічної і соціальної структури та процесу розвитку в цілому”.

detail_a8c4cd313b04ac9ca135c09d83bb9f3a

РОАЛЬД ГОФМАН (САФРАН), ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ХІМІЇ

Невідомо, як склалася б доля Раольда Гофмана, який народився у Золочеві, якби в часи нацистської Німеччини його родину не врятував український учитель Микола Дюк. Педагог сховав всю сім’ю Гофманів на своєму горищі. Пізніше Роальд разом з батьками переїхав в Польщу, потім в Австрію, а вже потім – в Америку. У США Гофман успішно закінчив нью-йоркську школу для обдарованих дітей та Колумбійський університет. Гофман мріяв стати лікарем, але потім зацікавився хімією. І не дарма – в 1981 році Роальд Гофман разом з Кенети Фукуї отримав премію за внесок у розробку теорії протікання хімічних реакцій.

4_99-1

ГЕОРГІЙ ШАРПАК, ПРЕМІЯ В ГАЛУЗІ ФІЗИКИ

У вісім років Георгій разом з родиною переїхав у Францію з невеликого містечка Дубровиця Рівненської області. В 1944 році  Георгій був депортований в нацистський концентраційний табір Дахау за участь у Русі Опору. Там він пробув до закінчення Другої світової. Після закінчення війни Шарпак займається освітою. У коледжі він почав відвідувати лекції всесвітньо відомого фізика Жюліо-Кюрі, а пізніше і зовсім йде працювати до нього в лабораторію. У 1992 році українець отримав Нобелівську премію за розробку детектора елементарних частинок.

georges-charpak-593802

До речі, у списку не вистачає білоруської письменниці Світлани Алексієвич, яка народилася в Івано-Франківську й отримала Нобелівську премію з літератури у 2015 році.

Джерело: styler

Переглядів: 388 | Додав: monko_n | Теги: література, лауреати, Наука, Нобелівська премія, культура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
...
Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній.
Олесь Гончар

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ
    І НАУКИ УКРАЇНИ
  • УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
    ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОДА
  • ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОІППО
  • ВІДДІЛ ОСВІТИ
    НІЖИНСЬКОЇ РДА

  • Copyright monko_n © 2024
    uCoz